Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

"Τρόποι αποτοξίνωσης"


Αποτοξίνωση – απεξάρτηση φαρμακευτικών ουσιών
Ο εθισμός στις βενζοδιαζεπίνες (όπως π.χ. είναι το vulbegal, stedon, tavor, hypnostedon κ.λ.π.) και στα βαρβιτουρικά είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παγκοσμίως. Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν κάποια πάθηση ψυχικής φύσεως είτε να αποτοξινωθούν από παράνομες ναρκωτικές ουσίες φτάνουν στην κατάχρηση αυτών των ψυχοτρόπων ουσιών σε μη φαρμακευτικές δόσεις, ούτως ώστε να έχουν το ίδιο κατασταλτικό αποτέλεσμα. Κατά τη διάρκεια της απεξάρτησης ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στο στερητικό σύνδρομο, διότι χωρίς την κατάλληλη φαρμακευτική κάλυψη μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραίο και είναι σαφώς προτιμότερο να γίνεται σε ένα οργανωμένο κλινικό περιβάλλον.
Περισσότερες πληροφορίες για αποτοξίνωση και απεξάρτηση από φαρμακευτικές ουσίες.

Αποτοξίνωση – απεξάρτηση από το Αλκοόλ
Το Αλκοόλ αποτελεί την πιο διαδεδομένη και νόμιμη εθιστική ουσία, με τους περισσότερους θανάτους καταγεγραμμένους παγκοσμίως (συμπεριλαμβάνονται πέρα των παθολογικών αιτίων και θάνατοι από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, εργατικά κ.λ.π.). Η αποτοξίνωση από το αλκοόλ είναι η πιο επικίνδυνη και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της αποκοπής, διότι ο ασθενής μπορεί να «πέσει» σε ντελίριουμ και να αποβεί μοιραίο ακόμα και για τη ζωή του.
Περισσότερες πληροφορίες για αποτοξίνωση και απεξάρτηση από αλκοόλ.

Αποτοξίνωση – απεξάρτηση ουσιών
Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.
Περισσότερες πληροφορίες για αποτοξίνωση και απεξάρτηση από ουσίες.

Αποτοξίνωση – απεξάρτηση από το τζόγο
Η συνεχής ενασχόληση με διάφορα τυχερά παιχνίδια, όπως η ρουλέτα, το πόκερ, οι ιπποδρομίες, το ΚΙΝΟ κ.λ.π. μπορεί να χαρακτηριστεί και ως παθολογικός τζόγος. Χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της ασθένειας είναι οι συνεχείς ψυχολογικές μεταπτώσεις και οι ανάπτυξη συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται από το ψέμα, την ευστροφία και την κρυψίνοια. Κατά τη φάση της αποτοξίνωσης μπορούν να εμφανιστούν στερητικά συμπτώματα ανάλογων του αλκοόλ, ενώ για την απεξάρτηση (μακροχρόνια αποχή) απαιτείται ένα σωστά δομημένο ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο.
Περισσότερες πληροφορίες για αποτοξίνωση και απεξάρτηση από τζόγο.

Διπλή Διάγωση
Ως συνοσηρότητα νοείται η ταυτόχρονη συνύπαρξη της ασθένειας του εθισμού και κάποιας άλλης πάθησης ψυχικής φύσεως (π.χ. κατάθλιψης, αγχώδους διαταραχής κ.λ.π.). Με τα κατάλληλα εργαλεία (ψυχομετρίες, εμπειρία ψυχιάτρων και ψυχολόγων) μπορεί να διαγνωσθεί εάν υπάρχει ψυχική νόσος και να διευκολυνθούν πολύ τα στάδια της αποτοξίνωσης και απεξάρτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου